Kinderalimentatie en stiefouderschap

Hoe zit het als je stiefouder bent. Ben je dan eigenlijk onderhoudsplichtig voor je stiefkinderen? En als je eigen kinderen bij de andere ouder wonen, kan je die dan minder betalen omdat je stiefkinderen nu ook van jouw inkomen afhankelijk zijn?

Dat zijn zomaar een paar vragen die waarschijnlijk niet gelijk bij je opkomen als je gaat samenwonen met je nieuwe liefde. Maar het speelt wel.

Kinderalimentatie en stiefouderschap: Ben ik onderhoudsplichtig voor mijn stiefkinderen?

Na de scheiding blijven jij en je ex-partner samen verantwoordelijk voor jullie kind(eren). Je moet financieel je kinderen het ‘nodige blijven verschaffen’ zoals dat zo mooi heet. Maar wat als je opnieuw gaat samenwonen met een nieuwe partner. Is hij of zij dan ook onderhoudsplichtig voor jullie kinderen?

Verschil samenwonen of trouwen/geregistreerd partnerschap

Als je gaat samenwonen is je nieuwe partner niet onderhoudsplichtig voor jouw kinderen.

Als je opnieuw gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat is je nieuwe partner wel onderhoudsplichtig.

Nu behoeft deze wettelijke regeling wel enige nuance. Want als je samenwoont en jij wilt niks voor je stiefkind betalen, dan doe je je stiefkind wel iets tekort. Het is formeel zo dat je niet onderhoudsplichtig bent. Jouw inkomen wordt niet meegerekend in de behoefte van je stiefkind. Moreel ben je natuurlijk wel verplicht je stiefkind het nodige te verschaffen. Assepoester is tenslotte een sprookje…..

Kinderalimentatie en stiefouderschap: Hoef ik mijn ex minder kinderalimentatie te betalen als ik stiefkinderen heb?

Dat kan inderdaad zo zijn. Als je opnieuw trouwt en je nieuwe partner heeft ook kinderen ben je na het trouwen ook onderhoudsplichtig voor je stiefkinderen. Je inkomen is waarschijnlijk niet gestegen dus zal je de kosten moeten verdelen over je eigen kinderen en je stiefkinderen. Dit kan een reden zijn om een nieuwe berekening te maken voor de kinderalimentatie.

Kinderalimentatie en stiefouderschap: Moet ik als stiefouder mijn financiële gegevens verstrekken voor een berekening voor mijn ex en zijn/haar partner?

Die vraag krijgen wij heel vaak en is eigenlijk best wel dubbel. Als de ex-partner van jouw nieuwe partner een alimentatieberekening wil laten maken dat jij dan ook jouw gegevens moet geven. Hoe zit dat?

Omdat jij en je nieuwe partner samen kosten deelt (huur of hypotheek, gas, water en licht etc.) en soms ook onderhoudsplichtig bent voor je stiefkinderen (zie samenwonend of getrouwd) moet je voor een juiste berekening ook jouw financiële gegevens verstrekken. Dit voelt soms niet fijn. Je kan ervoor kiezen om het niet te doen, maar dan zal een rechter vaak een inschatting van jouw inkomen maken. En dat kan flink afwijken van de echte situatie.

Maar als ik dan mijn gegevens verstrek ben ik ook partij in een rechtszaak en mag ik mijn zegje doen toch?

Nee, dat mag je niet. Mocht het tot een procedure komen dan wordt je door de rechter niet als belanghebbende gezien. Kort gezegd betekend dit dat je als stiefouder wel je financiële gegevens moet verstrekken voor een berekening, maar je mag niet bij de zitting aanwezig zijn. Je hebt als stiefouder hierin dus wel plichten maar eigenlijk geen rechten.

Kinderalimentatie en stiefouderschap: Wanneer ben ik geen stiefouder meer?

Zodra je relatie, huwelijk of geregistreerd partnerschap is ontbonden ben je geen stiefouder meer. Jouw stiefkinderen zijn dan wettelijk geen stiefkinderen meer, en je hebt geen onderhoudsplicht meer. Een uitzondering kan zijn dat als je samen met de andere ouder gezamenlijk gezag over je stiefkind had, je nog steeds onderhoudsplichtig blijft. Dit is dan op grond van een verlengde onderhoudsplicht.

Heb ik als stiefouder na een scheiding nog wel rechten?

Nee, gek genoeg niet. Heel vaak, gelukkig, hebben stiefouders een prima band met hun stiefkinderen. Jullie zijn vaak jarenlang met elkaar verbonden geweest. Als de relatie met de ouder van de kinderen wordt verbroken wordt hiermee ook officieel de band met de stiefkinderen verbroken.

Je hebt geen plichten meer, maar ook geen rechten. Je kan je eventueel beroepen op family life als je omgang wilt blijven houden, maar dit is erg lastig voor elkaar te krijgen.

Beter kan je met je ex-partner om tafel gaan zitten om hierover samen afspraken te maken. Dit kan je bijvoorbeeld via mediation doen. Wil je hier meer over weten? Je kan bijvoorbeeld via Bloem Mediation hierover samen in gesprek.

De voordelen van kinderalimentatie berekenen

  • Voldoet aan de Tremanormen waar rechtbanken ook mee werken
  • Gemaakt en gecontroleerd door een gediplomeerd mediator
  • Snel en eenvoudig
  • Voordelig
  • Snel inzicht in je financiële situatie

Heb je nog geen ouderschapsplan en wil je dit graag regelen? Klik dan hier